Sherardiseren?

Wat is sherardiseren?

Sherardiseren of diffusieverzinken is het aanbrengen van een zinklaag op stalen producten. Deze zinklaag zorgt ervoor dat het product geen chemische behandeling nodig heeft. Het bevordert de duurzaamheid van producten die zijn behandeld aanzienlijk.

Hoe gaat sherardiseren in zijn werk?

In afgesloten roterende trommels worden de producten samen met zinkpoeder verhit. De temperatuur loopt op tot een temperatuur tussen de 300 ºC en 500 ºC. Onder deze hoge temperaturen, transformeert het zinkpoeder in zinkdamp. Deze damp reageert op het product en er ontstaat een gelijkmatige zinklaag.

Hoe lang bestaat sherardiseren al?

Sherardiseren is een betrouwbare en aloude toepassing, die in 1900 al ontwikkeld is. Sinds die tijd is de techniek steeds verder verfijnd en verbeterd. De naam sherardiseren verwijst naar de ontwikkelaar van de techniek: Sherard Cowpler-Coles.

Een bekende toepassing van sherardisering, zijn de ijzeren munten die in 1920 werden uitgegeven. Daarvan zijn nog altijd een aantal exemplaren, zonder roest, bewaard gebleven.

Voor welke producten is sherardisering mogelijk?

Sherardisering is toepasbaar op tal van stalen producten, systemen en vormen. Er is zelfs zo veel mogelijk, dat je zou kunnen zeggen dat bijna niets onmogelijk is.

Is voorbehandeling bij sherardisering nodig?

Het is niet nodig om de producten vooraf te behandelen. Producten die metallisch blank zijn, kunnen zonder toepassingen vooraf verzonken worden. Ook verontreiniging hoeft geen probleem te zijn, vooraf wordt deze door middel van straalstralen verwijderd, waarna het proces van sherardiseren kan starten.

Is sherardiseren een duurzame toepassing?

Sherardiseren is en duurzame oplossing, omdat producten door het diffusieverzink-proces langer meegaan. De levensduur wordt verlengd. Daarnaast is het een milieuvriendelijke oplossing. Er is geen chemische behandeling nodig én er dus ook geen sprake is van chemisch afval. Omdat het sherardiseren een zogeheten gesloten zinkproces is, komen er geen giftige zinkdampen vrij.

Wat doet sherardiseren met het uiterlijk van mijn product?

Gesherardiseerde producten krijgen een matgrijs uiterlijk, iets wat vaak als voordeel wordt gezien.

 

Oppervlaktebehandeling

Wat is oppervlaktebehandeling?

Bij SHERART bewerken wij het oppervlak van een product of systeem op zo’n manier, dat het zich na behandeling gaat gedragen naar de vooraf aangegeven wensen en eisen van de klant. Denk aan bescherming tegen corrosie, maar ook aan vormvastheid.

Wat zijn de voordelen van oppervlaktebehandeling?

Wij kunnen de aangebrachte deklaag diverse eigenschappen geven of ons verzinkproces op diverse manieren inrichten. Dit heeft allemaal invloed op de eigenschappen van het oppervlak en het product.

 

Thermisch verzinken

Wat is thermisch verzinken?

Thermisch verzinken is een manier van verzinken die corrosie tegengaat en de levensduur van een metalen product of systeem verlengt. Bij deze behandelmethode wordt een metaal, na grondige reiniging en fluxbehandeling, ondergedompeld in een bad met gesmolten zink. Op die manier vormt zich een duurzame zink-ijzerlegering op het materiaal, met daarbovenop een laagje zink.

Wat zijn de nadelen van thermisch verzinken?

Het nadeel van thermisch verzinken ten opzichte van sherardiseren is dat de kans op vervorming en ongelijkmatige laagdikte toeneemt. Ook is nabehandeling noodzakelijk, zeker bij schroefdraadpassingen. Verder moeten zinkdruppels verwijderd worden.

 

Galvaniseren

Wat is galvaniseren?

Naast sherardiseren en thermisch verzinken, is het ook mogelijk om staal of ijzer te galvaniseren. Bij galvaniseren, of elektrolytisch verzinken, wordt staal of ijzer voorzien van een dunne laag zink, nikkel, aluminium, chroom of magnesium om corrosie te voorkomen.

Hoe werkt galvaniseren?

Bij galvaniseren wordt gebruik gemaakt van de galvanotechniek. Dit wordt ook wel het elektrolytische proces genoemd. Hierbij wordt een dunne zink op staal of ijzer aangebracht door het product onder te dompelen in een koude chemische oplossing. Een elektrische stroomlading hecht de verschillende metalen aan elkaar.

De voordelen van galvaniseren

Galvaniseren heeft een aantal voordelen ten opzichte van thermisch verzinken:
Dunne zinklaag waardoor nabewerking van het materiaal niet nodig is

  • Fraaier uiterlijk: glanzend en glad
  • Snellere hechting
  • Krasbestendig

Nadeel van galvaniseren

Een nadeel van galvaniseren is dat staal of ijzer minder goed bestand is tegen zeewater en belastend is voor het milieu.

 

Poedercoaten

Wat is poedercoaten?

Poedercoaten is een duurzame methode om oppervlakten te beschermen en af te werken. Het is een elektrostatisch verfproces waarbij met een spuitpistool negatief geladen poeder wordt aangebracht op positief geladen metaal. In een oven worden de poederdeeltjes vloeibaar en stroperig. Door het daarna uit te harden, ontstaat een mooie duurzame coating. De coating is krasbestendig en bestand tegen corrosie.

Toepassingen poedercoaten

Een groot voordeel van poedercoaten is dat het toepasbaar is op vele producten. Poedercoating wordt vooral toegepast in de meubelindustrie en de constructiebouw. Denk aan producten als:

  • aluminium kozijnen, ramen en deuren
  • hout en MDF
  • stalen hekwerken
  • kantoormeubilair
  • machineonderdelen
  • weg- en waterbouw

 

Rubber-metaalverbinding

Wat is een rubber-metaal verbinding?

Gesherardiseerde producten zijn uitstekend geschikt voor een rubber-metaalhechting. Dit komt omdat gesherardiseerde producten een microkristalfijn ruw oppervlak hebben. Een hechtprimer kan daardoor zonder voorbehandeling worden aangebracht. Het resultaat? Een betrouwbare rubber-metaalverbinding dat beschermt tegen corrosie en krassen.

Toepassingen van rubber-metaalverbindingen

Toepassing van rubber-metaalverbindingen vind je vooral in de automotive- en transportindustrie en in de agrarische sector. Denk aan dempersystemen en gevulkaniseerde spijlen uit gehard staal in transportbanden om beschadigingen van de landbouwproducten te voorkomen.

 

Passiveren

Wat is passiveren?

Moet verzinkt staal worden voorzien van een specifieke beschermlaag? Dan biedt passiveren uitkomst. Passiveren is een behandeling waarbij het oppervlakte van metaal behandeld wordt met een chemische oplossing, zoals salpeterzuur en daarna onder hoge druk wordt gereinigd. Door metaal te passiveren wordt de oorspronkelijke beschermlaag weer hersteld.

Waarom Passiveren?

Een metaal of roestvast staal wordt gepassiveerd als het product…

  • extra bescherming nodig heeft tegen corrosie
  • krasbestendiger moet worden
  • een poedercoat- of lakbehandeling moet ondergaan
  • beter moet geleiden

 

Diffusieverzinken

Wat is diffusieverzinken?

Bij diffusieverzinken, of sherardiseren, wordt staal of metaal beschermd door het te verhitten met een zinkpoeder. Het zink verbindt zich door diffusie met het basismateriaal. Hierdoor wordt een beschermlaag aangebracht dat corrosie voorkomt.

Het proces van diffusieverzinken

Het product wordt samen met het zinkpoeder in een roterende trommel verhit. Hierdoor ontstaat een gelijkmatige, hittebestendige en slijtvaste laag die een duurzame corrosiewering bevat. De dikte van deze laag ligt tussen de 15 en 25 centimeter.

De voordelen van diffusieverzinken

  • Beschermt tegen corrosie
  • Gelijkmatig, instelbare laagdikte
  • Hittebestendig tot 600 graden Celsius
  • Uitstekende hechtgrond
  • Beter voor het milieu

Waarom kiezen voor SHERART?

30 jaar ervaring

innovatief

ISO 9001 gecertificeerd

modern productiebedrijf